Chic bites – Pavlova cu afine

De când am aflat de această dulcegărie, pe numele ei Pavlova, mi-am dorit să o încerc. Eram sigură că e delicioasă, dar eu o voiam mai ales pentru look-ul grozav. Da, asta-s eu, așa cum ziceam și aici, mă las impresionată de aspectul deserturilor.

Inițial, titlul postării era Un fel de Pavlova cu afine pentru că am crezut că acest desert implică în mod obligatoriu căpșuni. La un moment dat, in timp ce scriam, mi-am zis ca ar fi bine să văd ce știe și wikipedia despre această Pavlovă și am aflat că de fapt se cheamă tot Pavlova și dacă-i făcută cu alte fructe. Că, așa cum numele creatorului acestui desert este încă subiectul unei dispute între Australia și Noua Zeelandă, probabil nici varianta originală, acea primă Pavlovă, nu-i certă. Așa că, pot zice că și asta a mea e tot o Pavlovă din miile de Pavlove de la 1930 încoace.

Până să mă apuc de ea am citit pe diverse bloguri despre prepararea ei și am mixat informațiile așa cum am știut eu mai bine. Trebuia să improvizez pentru că eu aveam afine și nu căpșuni, nu voiam să o fac cu frișcă pentru că nu îmi place textura acesteia și nu aveam nici vanilie ca să fac cremă de vanilie. Așadar, pavlova mea este cu afine și ici, colo câte o zmeură și are o cremă de zahăr muscovado. Cam așa.

pavlova

N-am vrut să se facă așa mare, dar nu știu din ce motiv s-a lățit atât de mult (aș fi fericită dacă s-o găsi cineva să mă luminize).

decorette-pavlova

Prima dată am făcut bezeaua. Am bătut bine albușurile spumă, apoi am adăugat treptat zahărul și amidonul și am bătut în continuare pînă ce s-a întărit. Am încins cuptorul electric la 160 de grade. Spuma am așezat-o cu lingura într-o tavă pe foaie de copt, modelând-o cu lingura ca să fie rotundă. Marginile le-am ridicat un pic, astfel încât în mijloc să poată fi pusă crema și fructele.

Am ales varianta cu 160 de grade ca să fie gata mai repede, deși citisem pe unele bloguri că se face la 90-100 de grade. Până la urmă eu am combinat informația pentru că lăsând-o la 160 mi s-a părut că prea se coace la suprafață. Așa că, la un moment dat am micșorat temperatura până pe le 100 de grade. În felul ăsta a fost gata cam într-o oră și douăzeci de minute. Am scos-o atunci când era deja tare la suprafață și suna a gol înăuntru când am bătut ușor cu degetul în ea :)

Notă: bezeaua mea e aurie pentru că am vrut să folosesc zahăr muscovado și pentru ea. Am apucat să pun o linguriță și m-am rădgândit. Aceasta însă a fost suficientă cât să-i dea acea nuanță deosebită.

Crema a fost o găselniță de moment. Cum ziceam, nu-mi place deloc frișca. Îmi place în schimb gustul zahărului muscovado. Așa că am amestecat cele patru gălbenușuri cu 4 linguri de zahăr muscovado și apoi am turnat peste acestea laptele încălzit. Am pus totul iar pe foc, am adăugat amidonul și sucul de la portocală și am fiert vreo 10 minute, până ce crema s-a îngroșat. A ieșit o cremă delicioasă!

Am lăsat bezeaua să se răcească vreo două ore, apoi am turnat crema în mijlocul ei și am așezat afinele. Și puțina zmeură ce o aveam. Și am mai turnat deausupra sirop de zmeură. Trebuie să vă mărturisesc că folosirea afinelor nu a fost chiar cea mai fericită alegere. Dacă nu aș fi avut ocazia să prind și câte o zmeură pe linguriță și să simt aroma și savoarea acesteia n-aș fi putut să vă fac această confesiune. Dar așa, mă simt nevoită să o spun: bezeua în combinație cu zmeura este divină! Bezeua în combinație cu afinele este bună și atât. Efortul a meritat pentru că e un desert bun, dulce tare și care îți ia ochii. Dar, data viitoare, sigur voi face această Pavlovă cu zmeură în loc de afine!

pavlova-afine pavlova-cu-afine

Comments

comments

4 thoughts on “Chic bites – Pavlova cu afine

  1. Si eu tot zic sa fac o pavlova; anul trecut am facut-o de cate ori, dar vara aceasta niciodata. Eu in bezea puneam si o lingurita de otet, dar sincer s mie mi se intindea putin; nu stiu daca nu cumva de la temperatura cam mare de coacere pentru ca nici eu nu o coceam la 100 grade Celcius. Ma tenteaza crema ta , cred ca portrocala ii da prospetime si melasa aroma; mai vreau sa incerc si mascarpone cu smantana dulce de frisca.

    1. Mascarpone nu am folosit niciodata. Eu sunt novice in bucatarie, asa ca pentru mine, multe-s noi :)
      Aha, da, cred ca trebuia sa pun si otet dar am uitat. In plus, n-am vazut otetul in toate retele din care am conspectat 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *