Chic Bites – Un fel de spanakopitta

O să vedeți de multe ori pe blog ca o anumită mâncare să se numească „un fel de”. Asta se întâmplă pentru că, deși nu sunt o bucătăreasă grozavă, îmi place să improvizez și, de cele mai multe ori, sunt nevoită să o fac pentru că nu am mereu toate ingredientele necesare conform rețetei originale. Dar cum poftele trebuie satisfăcute, fac pe dracu’ în patru ca să o scot la capăt și fac improvizații cu ce am. Sau se mai întâmplă să nu găsesc o rețetă complet convingătoare și atunci combin mai multe rețete.

Și de data asta, am pornit de la greceasca Spanakopitta și mi-a ieșit o plăcintă cu spanac foarte gustoasă. Poate chiar are gustul pe care ar trebui să-l aibă o Spanakopitta, dar pentru că eu am folosit telemea în loc de feta, și nici aluatul nu cred că-i chiar cel original, nu aș numi-o chiar ca vestitul fel grecesc. Un fel de spanakopitta, cred că e mai corect.

decorette-placinta-cu-spanac-spanakopitta

Pentru aluatul de plăcintă am avut nevoie:

140 gr făină

125 gr telemea proaspătă puțin sărată

50 gr unt 

2 linuri untură (dacă nu vreți să folosiți untură, măriți cantitatea de unt la 125 gr)

Pentru umplutură:

cam patru căni mari de spanac congelat (de fapt, eu am folosit în jur de jumătate dintr-o pungă de 450 gr)

o cană telemea proaspătă rasă/mărunțită

două linguri brânză pecorino sau altă brânză de acest gen

două ouă

o ceapă roșie

sare, piper, busuioc, ulei de măsline, un gălbenuș pentru uns, 

Aluatul se face foarte simplu: se omogenizează bine untul, untura și brânza și apoi se încorporează făina. Evident, ca în orice rețetă, cantitățile pot diferi și în funcție de felul ingredientelor iar în cazul acestui aluat cu atât mai mult. Untul, untura și telemeaua diferă atât de mult de la un producător la altul încât e imposibil ca gramajele să fie stricte. Aluatul rezultat trebuie să fie unul moale, destul de lipicios, dar din care să se poată forma o bilă compactă care se învelește în folie și se pune la frigider măcar o oră.

Nici umplutura nu-i vreo matematică superioară, că doar mă știți că aleg mâncăruri simple și rapide. Singura mențiune foarte importantă este că, deoarece eu am citit pe nu știu unde că nu e bine să reîncălzim spanacul, aș spune că umplutura trebuie pregătită atunci când aluatul este scos din frigider și pun în tavă/vas ceramic/forme sau ce vreți. Deci: spanacul l-am pus în tigaie cu un pic de ulei de măsline și cu ceapa și am amestecat în continuu până ce s-a dezghețat (dacă vi se pare că este prea apos, încercați să-l scurgeți un pic) după care l-am scos și l-am blenduit cu brânzeturile, ouăle și condimentele.

Aluatul scos din frigider l-am împărțit cât să îmi ajungă și pentru partea de jos a plăcintei și pentru capac și l-am întins cu sucitorul (și pe alocuri cu mâna!) pe un fund presărat cu făină. Am așezat aluatul frumos în diverse vase ceramice iar pasta verde și super-delicioasă (chiar și în forma asta), am turnat-o peste. Apoi am așezat aluatul-capac peste, l-am uns cu gălbenuș de ou, am băgat bunăciunea la cuptor, am lăsat-o acolo vreo 30 de minute la foc mediu spre mare și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa. Și vă mai zic doar că o persoană tare dragă mie, cunoscută și sub numele de eu-nu-mănânc-spanac, după ce cu greu s-a lăsat convinsă să guste din plăcintă a exclamat: e grozavă!

IMG_9815

Comments

comments

4 thoughts on “Chic Bites – Un fel de spanakopitta

  1. de aseara cand am primit mailul pana acum am stat si m-am intrebat de mama naibii e spanakopitta :))) mistery solved! arata chiar bine :)) cu toate ca sunt innebunita dupa spanac, in varianta placita nu pot sa spun ca il gasesc la fel de apetisant, dar cred ca merita incercato o data :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *