Le-am văzut, mi-au plăcut, ce rămâne de făcut? Rămâne să vă arăt și vouă creațiile încântătoare realizate de Beata Gal ca să fiți și voi vrăjiți de frumoasele motive multicolore.
Beata locuiește acum în Gheorgheni. A teminat Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității de Vest, având specializarea în arte decorative – tapiserie. Apoi a urmat cursurile unui Masterat la Cluj, la Universitatea de Arte și Design, cu specializare la design textil. Povestea Bertyo Textil Design ne-o spune chiar ea.
Cum ai început să creezi textile pentru casă?
Am studiat textil design la facultate, unde ne-am ocupat mai degrabă de piese de artă, mai puțin cu textile de uz. Am lucrat acolo de exemplu și cu fetru, pâslă tradițională. După ce am termiat facultatea, m-am întors acasă la Gheorgheni, unde am încercat să găsesc un loc de muncă în domeniul artei plastice, însă nu prea am avut succes. Atunci s-a ivit posibilitatea de a participa într-un program, un proiect european derulat în mai multe țări (Inextex), care a avut ca scop de a aduna meșteșugari și artiști care în cursul unor serii de workshopuri să realizeze diferite obiecte de uz cotidian, produse care să fie moderne, dorite de către cumpărătorul contemporan, obiecte care însă trebuiau să fie inspirate sau decorate cu motive tradiționale „traduse” într-un fel în limbajul secolului XXI. Participând în acest proiect, am început să creez o serie de poșete, genți moderne din textil natural (bumbac), vopsindu-le cu tehnica de batik tradițional (folosind ceară de albine de exemplu), tehnică îvățată la facultate. După terminarea proiectului am continuat să-mi dezvolt gama de produse, mi-am „moderizat” motivele, am dezvoltat un fel de limbaj propriu creând diferite forme și culori care mă caracterizează. Am început să creez costume, piese de îmbrăcăminte, în final și textile pentru casă: draperii, fețe de pernă etc. Cum oamenii au început să mă cunoască, am primit tot mai multe comenzi, am participat și la târguri, mi-am făcut o întreprindere individuală și acum sunt la un început de drum. Sper să reușesc continuarea și dezvoltarea acestei activități.
Care este procesul creării unor astfel de textile?
Procesul începe cu proiectare, adică alegerea materialelor, formelor, culorilor, motivelor. Croiesc piesele respective după mărimile dorite, apoi le colorez. Pentru colorat folosesc vopsele care sunt foarte rezistente la spălat, la soare etc. Folosesc tehnica batikului, adică folosesc și ceară de albine cu ajutorul pipei de batic pentru a separa diferitele părți de culori. Ceara trebuie scoasă apoi cu fierul de călcat, materialul se spală și după aceea piesele se duc la croitoreasă care coase produsul final.
Cum iți place să îți descrii creațiile?
Creațiile mele sunt unicate datorită faptului că le vopsesc manual, amestec diferite culori și le aplic cu pensula ca și cum aș picta un tablou. Deci produsele mele sunt cumva la mijloc între accesoriile obișnuite pentru locuință și arta textilelor. În fiecare an studiez trendurile noi, le aplic asupra lumii ideilor și creațiilor mele și astfel îmi reînnoiesc în continuu produsele. Îmi place în ceea ce fac cel mai mult faptul că îmi pot exersa creativitatea. Totodată am nevoie și de multă răbdare petru că lucrez cu o tehnică ce necesită timp.
Unde le găsim?
De obicei lucrez la comandă. Am website-ul Bertyo, dar de un timp comenzile vin cel mai des de pe Facebook unde am o pagină idividuală. Aici pun poze astfel încât orice persoană interesată de creațiile mele poate să-și aleagă un numit produs, poate vedea culorile, motivele pe care le folosesc și le variez.