Patru case vechi restaurate spectaculos și încă un loc de vis în România

Ascult și citesc cu mare plăcere (și oareșice mândrie) despre poveștile în care vin străinii în țara noastră, ajung întâmplător în anumite zone rurale și se îndrăgostesc în așa măsură de acestea încât simt că nu mai vor să plece. Desigur, sunt cazuri peste tot în lume de locuri încântătoare care atrag turiști pe care îi farmecă făcându-i să-și dorească să nu mai părăsească vreodată locurile cu pricina. Dar poveștile celor care vin la noi și pățesc asta mă fac să mă întreb: oare noi înșine suntem mereu conștienți de frumusețea și unicitate satelor pe care le avem de vreme ce ne mirăm și ni se pare extraordiar cum unii hotărăsc să înceapă o nouă viață în aceste locuri?

Paolo și Giovanna Bassetti sunt doi astfel de oameni care s-au îndrăgostit de satul Copșa Mare și au hotărât că este locul potrivit pentru ei. Au cumpărat Casa Verde și au început procesul de restaurare și odată cu el, poate mai important, un proces de a învia în comunitatea locală dorința de a conserva extraodrinarul patrimoniu cultural și arhitectural. După Casa Verde a urmat altă casă, și alta, și alta. Astfel că acum Giovanna vorbește cu mare drag despre pensiunea ei, Copșamare Guesthouses.

decorette-cazare-copsa-mare-case-vechi-restaurate

Restaurea caselor ce fac parte din Copsamare Traditional Guesthouses s-a făcut menținând bineînțeles pe cât posibil aspectul vechilor case iar în amenajarea și decorarea interioarelor proprietarii au dat o mare importanță detaliilor. Elementelor tradiționale și rustice sunt alăturate piese aduse din Italia (canapele, corpuri de iluminat) iar astfel interiorul capătă, pe lângă ambianța rustică și doza de confort necesară.

decorette-casa-veche-restaurata-deosebita-romania

Mare parte a obiectelor (cu excepția celor din Italia) au fost achiziționate de la magazine de antichități din Romnânia (de exemplu magazinul Christinei  Krollmann din Râșnov) dar sunt numeroase piese cumpărate chiar de la sătenii din Copșa și de la artiștii populari și meșteșugarii din zonă. Steffi Schneider este un tâmplar sas excepțional din Copsa Mare care a fost implicat în acest project de restaurare. Maria Nistor a realizat unele dintre covoarele din pensiune. Doamna Doina din Horezu este creatoarea multor obiecte de ceramică ce se regăsesc în casele restaurate de Giovanna și Paolo. Ion Bica este un artist din Copsa Mare care a creat icoanele pe sticlă ce îmfrumusețea pereții pensiunii, în timp ce sobele de teracotă au fost toate realizate de firma Teracota din Mediaș.

decorette-biblioteca-pensiune-deosebita-transilvania decorette-bucatarie-rustica decorette-bucatarie-rustica-pensiune-superba-copsa-mare decorette-cazare-pensiune-deosebita-rustic

Sunt impresionată de cât de frumos au  fost restaurate aceste case și sincer abia așteptam să văd și eu, în România, proiecte prin care, clădiri cu destinate auxiliare sunt transformate în spații de locuit. În acest caz, hambarul de exemplu a devenit loc de luat masa iar vehcea construcție ce avea rolul de bucătărie de vară găzduiește acum un apartament cu living, două dormitoare, baie și bucătărie.

decorette-living-deosebit-rustic-cazare-pensiune

Vechiul hambar este acum locul de luat masa. Și ce loc senzațional!

decorette-copsa-mare-cazare

Iar acesta de-l vedeți mai jos este… exact: UN LOFT! Eu sunt sub efectul magiei acestui dormitor, numai la el mă gândesc de când l-am văzut.

decorette-dormitor-superb-rustic-pensiune-copsa-mare

Mie mi se pare extraordinar acest proiect și apreciez faptul că proprietarii nu au conservat doar arhitectura caselor dar au implicat în restaurarea și decorarea lor munca unor artiști populari stimulând astfel și segmentul meșteșugurilor tradiționale. Și musai să mai spun o dată: sper să găsim în aceste exemple măcar un strop de inspirație și să reușim să valorificăm și să conservăm, fiecare așa cum putem, ceea ce avem frumos în această țară.

decorette-living-rustic-pod-deosebit

Comments

comments

2 thoughts on “Patru case vechi restaurate spectaculos și încă un loc de vis în România

  1. Descalificare totala pt pret. Cum poti cere 100 de euro pt o noapte intr-un sat unde oameni traiesc o luna cu jumatate din asta. Aroganta pura. Iar casa ca atare da dragalasa…

    1. Despre preț nu mă simt în stare să comentez întrcât nu asta era esența articolului ci prezentarea unui minunat proiect prin care s-au restaurat niște case săsești din România care poate că altfel ar fi avut o soartă mult mai tristă și astfel s-ar mai fi pierdut o mică părticică din patrimoniul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *