Un fermecător sat de vacanță în Maramureș compus din case tradiționale restaurate

decorette-casa-veche-in-breb

 

De multe ori în viață se întâmplă să apreciem ceva abia atunci când nu mai există.

Cred că asta este situația și cu vechile noastre case tradiționale și implicit cu stilul (de viață!) rustic autentic. Poate că la o primă vedere pare că mai sunt multe case vechi în satele noastre, dar eu cred că există încă în forma lor datorită bătrânilor care le locuiesc și că, odată cu dispariția acestora, e posibil  să  dispară și spiritul autentic al satului românesc. Pentru că, din nefericire pentru noi, rareori reușim să găsim soluții salvatoare, resurse și energie pentru a ne implica în proiecte care privesc recuperarea, păstrarea și transmiterea valorilor tradiționale. Suntem probabil prea prinși în rutina vieții cotidiene pe care o trăim și nu prea avem timp să ne gândim ce va fi dacă…și, așa cum spuneam, nici soluțiile nu par a ne fi chiar la îndemână.

Și totuși…

Este, probabil, unul dintre puținele contexte în care ar trebui să ne bucurăm că suntem în urma celorlalți. Pentru că, în felul ăsta, străinii care deja sunt în faza de după și nu mai au ce să păstreze, dându-și seama că acest stil de viață rustic este pe cale de dispariție vin și încearcă să facă aici ce n-au mai apucat la ei: să păstreze simplitatea, farmecul și naturalețea acestui stil de viață și implicit să conserve arhitectura specifică acestuia. Vin fascinați și găsesc soluții. Soluții diferite de la caz la caz, dar care au ca rezultat menținerea și promovarea acestui minunat și autentic mediu rustic.

Duncan și Penny Ridgley sunt englezi dar de câțiva ani numesc acasă Maramureșul. Au lăsat viața agitată a Londrei (Duncan este un fost celebru paparazzo) și au ales simplitatea vieții din Breb. Detalii despre întreaga lor poveste găsiți pe site-ul lor, Somewhere Different. Eu aici vreau doar să laud inițiativa lor de a da unor case vechi o nouă viață și dorința lor de a găsi soluții printre care și implicarea unor voluntari străini în reconstrucția și mentenanța căsuțelor. Micul sat de vacanță numit The Village Hotel este un loc fermecător care oferă turiștilor șansa de a se bucaura pentru câteva zile de tihna vieții „ca la țară”.

decorette-casa-rustica-breb

decorette-casa-traditionala

Casele sunt restaurate în așa fel încât să se păstreze cât mai mult din stilul rustic.

decorette-camera-rustica-cergi decorette-cazare-breb-bucatarie-rustica

decorette-cerga-casa-traditionala

decorette-interior-bucatarie-rustica

decorette-interior-rustic

decorette-interior-rustic-casa-veche

decorette-casa-veche-breb-rustic

De vreți să citiți păreri despre experiența șederii în acest sat de vacanță găsiți de tripadvisor numai cuvinte de laudă. Iar despre viața din Breb s-a auzit chiar și la National Geographic. Puteți vedea aici.

decorette-casa-veche decorette-case-vechi-restaurate-village-hotel

decorette-clanta-veche

decorette-poarta-veche

decorette-case-vechi-breb

decorette-case-vechi-cazare-breb

decorette-cazare-breb-the-village-hotel

Poate că nu e la fel de confortabil, poate că nu ar putea reprezenta acasă chiar pentru oricine, dar gândul că, atunci când ai mai mare nevoie să te reconectezi la ceea ce este important în viață sau atunci când simți că vrei să ai câteva momente în care să-ți amintești cum este să trăiești simplu, ai unde să mergi să te reîncarci, este reconfortant nu-i așa? Să știi că încă mai sunt locuri care păstrează farmecul vieții de la sat, că ai unde să duci copilul și să-l înveți și altceva decât ceea ce învață fie că vrei, fie că nu în lumea tabletelor, că ai unde să te întorci, este important, nu credeți? Nu știu alții cum sunt dar eu apreciez enorm ceea ce fac cei care se implică în astfel de proiecte și mă bucur de fiecare dată când dau peste aceste  exemple. Și mereu mă gândesc că e musai să învățăm să prețuim ceea ce avem, înainte de fi prea târziu.

decorette-cazare-casa-tradtionala-breb

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *