Idei pentru organizarea șifonierului sau a garderobei

Relația mea cu șifonierele poate fi definită oricum, numai lină nu. Primul șifonier al meu pe care mi-l amintesc era…o debara pe un hol. În debaraua de care vă zic, pe raftul de jos, stătea fierul de călcat, pătura și cearșeaful pe care călca maică-mea și alte tot de felul de acareturi folositoare prin casă. Pe raftul de sus erau mereu dosite cel două genți de voiaj și câteva alte obiecte care nu își găseau alt loc. Și între cele două rafturi erau rafturile mele. Nu umerașe, nu sertare, ci doar două rafturi lungi și destul de adânci care ascundeau toate hainele mele. Era un fel de gaură neagră acolo. Dacă băgam o bluză, nu știam dacă se va mai întoarce vreodată fiind înghițită de mormanul compact de pantaloni, tricouri (negre!), bluze și fuste. Nu-mi amintesc să fi avut vreo cutie sau pungă pentru șosete ori chiloți. Probabil făceau și astea parte din gaura neagră care creștea de la zi la zi și înghițea tot. Dacă voiam să scot ceva din șifonier, monstrul nu se lăsa cu una cu două și scuipa peste mine orice altceva decât ce aveam eu nevoie. Ca urmare, multe dintre haine refuzau să mai intre în șifonier și preferau să fie împrăștiate prin camera mea (prea mică pentru a găzdui și un șifonier adevărat). Anii au trecut și eu tot n-am avut parte de un șifonier ca lumea. Abia când m-am angajat, într-unul din apartamentele în care am stat cu chirie, mi-a fost permis de către proprietar să configurez într-o nișă un așa-zis șifonier. Proprieatul a considerat mica mea investiția ca o plus valoare adusă apartamentului deși acum, privind în urmă, mă cam îndoiesc de valoarea acelei semi-garderobe. Că asta era de fapt: o copie ieftină a unei garderobe ca-n filmele americane dar care, ați ghicit, arăta…ieftin! Era făcută de un meșter, într-o nișă din dormitor, din cel mai ieftin pal de pe vremea aia, cu niște sertare imense care abia puteau fi trase având niște mânere grosolane. Și, cireașa de pe tort, la solicitarea mea exprestă, în loc de uși, avea…o perdea! Și ea, bineînțeles, ieftină și, acum pot să o spun: urâtă-n draci. Eram oare mulțumită? Nu mai țin minte prea bine, ori, nu vreau să-mi amintesc :) Oricum, era clar: nu era ceea ce visasem. Și, ca să fiu sinceră cu voi, nici acum nu mi s-a împlinit visul de a avea un șifonier care să arate ordonat și bine organizat și în care să găsesc la orice oră din zi și din noapte fix rochia aia pe care o caut. Se prea poate să aibă vreo vină și felul meu dezordonat și e posibil ca oricât de multă organizare aș face, la o zi după, șifonierul tot ar reflecta stilul meu. Cu toate astea, jur că îmi doresc ca într-o zi, să arate și dulapul meu așa ca astea.

decorette-cum-sa-organizam-sifonierul  decorette-idei-organizare-haine decorette-idei-pentru-cum-sa-organizez-hainele decorette-idei-pentru-garderoba decorette-idei-pentru-organizare-sifonier decorette-idei-pentru-organizarea-sifonierului decorette-sifonier

decorette-idei-organizare

 decorette-sifonier-organizat

decorette-sifonier-idei-organizare

Și acum că am notat unde vreau să ajung să înșir și ideile pe care e musai să le țin minte:

În primul rând aplică regula: scoate din șifonier ce nu ai purtat doi ani la rând. Haine probate de nșpe ori dar nepurtate intră și ele în categoria asta!

Evident, un șifonier (sau garderobă) trebuie să aibă mai multe sisteme de depozitare. Bară pentru umerașe, sertare sau coșuri metalice pe șine (astea mi se par geniale!), rafturi, cutii cu capac.

Folsește ușile. Pe ușă pot fi depozitare cu ușurință curele, eșarfe, genți, ținuta pentru a doua zi așezată pe umeraș, și, dacă spațiul permite, chiar și pantofi în pantofar textil.

O idee grozavă mi se pare configurarea unor compartimente pentru ținute. E drept că în imaginea din acest articol este vorba de un dulap pentru camera unui copil și în acest caz ideea este de-a dreptul genială (mamele sigur știu ce înseamnă să te lupți dimineața cu pretențiile unei domnișoare sau chiar a unui domnișor) dar cred că această soluție e bună pentru oricine se confruntă cu situația dulap-plin-dar-n-am-cu-ce-să-mă-îmbrac.

Organizarea articolelor de pe bara cu umerașe poate fi făcută pe culori sau pe categorii de haine (cămăși, fuste, ș.a.m.d) sau, de exemplu în cazul rochiilor, pe lungime. Eu aș alege varianta a doua.

Ca să păstrezi un dulap bine organizat e nevoie de…muncă :) Ai 2 minute libere? Așează tricourile pe culori. Ai 10 minute? Organizează unul dintre rafturi, sigur s-au dezordonat bluzele atunci când ai scos una dintre ele.

Găsești aici  un before and after ca să vezi ce simplu e :)

Și încă ceva: dacă vreodată o să ai loc destul, ține minte: cel mai bine e să fie totul pe umerașe! 😉

projectnursery, decorpad, lilikoyjoy, examiner, bhg, pinterest

Comments

comments

5 thoughts on “Idei pentru organizarea șifonierului sau a garderobei

 1. eu aici am de carcotit (poate si din cauza faptului ca ma mananca un pic invidia).
  adica: pozele sunt minunate, extraordinare, fantastice etc dar sunt un pic de show off =)))) partea cu adevrat grea nu e cea in care faci un dulap sa arate asa, ci sa reusesti sa il mentii in aceasta stare mai mult de 3 zile consecutive 😛
  on the other hand, nu sunt de acord cu ideea de a pune pantofii in acelasi dulap cu hainele. mi se pare so so wrong on so many different levels :)
  si acum sa imi spun si eu dorinta cea mai mare: eu vreau sa am o camera doar pentru haine si atat :))) dorinta mai mica este aceea de a avea un dulap suficient de inalt astfel incat rochiile mele sa nu mai aiba toate poalele botite.
  pfiu! atat! :)

  1. Te inteleg cu pantofii desi daca-s pusi in cutii n-am nicio treaba. Cu mentinutul, cred ca functioneaza ce am scris eu acolo (cred, da?): de cate ori ai un pic de timp organizezi cate putin. Altfel, nu cred ca merge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *