Un sfat, vă rog! Plantele aromatice din ghiveci au nevoie de ajutor

Da, știu că de obicei veniți aici ca să găsiți idei pentru casă și ca să vă delectați cu poze frumoase :) De data asta însă, am nevoie de un mic sfat de la voi.

Iată despre e e vorba. De când am descoperit că pot fi crescute plante aromatice în ghiveci, chiar în propria bucătărie, am încercat de nenumărate ori să configurez o astfel de micro-grădină de apartament. Uneori mai mare, alte ori mai mică. Am cumpărat chiar și un ghiveci cu o formă specială, alungită, ca să încapă mai multe. Mi-am făcut și un stativ din lemn, conceput special ca să încapă într-un colț nefolosit din bucătărie și pe care să pot așeza ghiveciul/ghivecele cu plante aromatice. Am avut diverse plante: busuioc (pe ăsta îl folosesc cel mai des pentru ador salata caprese), oregano, mentă, rozmarin. Uneori le-am cumpărat în ghiveci, de la Lidl sau alte magazine, alteori am plantat chiar eu semințe, ba, o dată, chiar am cerut de la cineva din grădină mentă și busuioc și le-am transferat în pământul meu, acasă. Și, cu toate aceste încercări, NICIODATĂ nu am reușit să păstrez micuța grădină. Plantele ori se usucă, ori se îmbolnăvesc. Niciodată nu cresc, nu se întind (chiar dacă au loc), întotdeauna pier. Acum am luat-o de la capăt, cu busuioc și oregano deocamdată, până ce mă lămuresc ce-i de făcut.

decorette-plante-aromatice-in-ghiveci_1 decorette-plante-in-bucatarie

 

Întrebarea mea este: oare plantele acestea, în special cele care se găsesc deja pantata în ghivece, sunt astfel concepute încât să nu se dezvolte? Adică se folosesc frunzele proaspete deja cresctute și cu asta basta? Aveți vreu sfat? Ați reușit să vă păstrați plantele aromantice în ghiveci, în bucătărie? Ce sfaturi ați putea da?

Comments

comments

8 thoughts on “Un sfat, vă rog! Plantele aromatice din ghiveci au nevoie de ajutor

  1. Nici eu nu reusesc. O singura data am reusit, cu un ghiveci de busuioc, pe care l-am tinut la serviciu. dar cred ca aproape face un an si se cam usuca si el. In primul rand am remarcat la plantele aromatice ca nu trebuie sa le lasi sa creasca prea mult, trebuie culese in permanenta. La serviciu, rupeam mereu frunzele mai mari ale busuiocului si le puneam in sandvisuri. Asa dadeau mereu alte frunzulite mici. La fel, ciupeam varfurile ca sa ii dea pe margini crengute, sa nu se duca in sus si sa fie golas. Acasa nici iarba nu creste, ca sa zic asa. Nu stiu de ce. Ori ca nu e lumina suficienta, ori ca nu au aer, ori ca e prea mare poluarea (stau la bulevard si e un praf care le sufoca, probabil), insa am cam renuntat la ideea de a avea o mica gradina romantica pe pervaz.

    1. Eu iubesc busuiocul. L-as pun in toate sandvisurile si toate salatele. Si chiar imi doresc sa-l fac sa creasca la mine in bucatarie :) Dar, cred ca ce tu zici tu are sens: probabil ca nu are destul din ceva, de vreme ce nu-i merge bine. Mai incerc de cateva ori. Sa vad, poate daca pun mai mult pamant, cum spunea cineva pe facebook, voi reusi.

  2. Si eu am avut o astfel de gradina micuta.Ce pot sa va spun este faptul ca cel mai bine cumparati seminte de calitate si le plantati voi.Este foarte important cum semanati semintele,adica nu trebuie sa le aruncati pe toate gramada in acelasi loc,trebuie sa fie rasfirate in tot ghiveciul.Eu cu ghivecele cu plante deja mari am dat gres mereu.Pur si simplu nu tineau decat cateva luni si apoi se uscau.Ce am mai sesizat e ca cel mai bine le merge pe fereastra la lumina,dar soarele sa nu bata direct in ele.Cumparati ghivece care au tavita ca surplusul de apa sa se scurga.Am vazut in imagine ghivece de la Ikea…si eu le ador si am avut plante aromatice in ele(puse in alt ghiveci,iar cel de Ikea folosit ca masca),dar nu prea iti dai seama de cat de mult surplus de apa se afla in ghiveci si este foarte important ca apa sa nu „balteasca”.Cel mai bine creste patrunjelul,busuiocul si menta.Daca pui intr-o jardiniera patrunjel,se va inmulti tare mult si vei avea suficient pentru fiecare masa.Ce pot sa mai spun despre patrunjel este ca ii merge foarte bine chiar si iarna.Mie cel mai greu mi-a fost cu cimbrul si rozmarinul.Cam atat pot sa va spun despre experienta mea de mic agricultor casnic si sper sa va fie de folos.

    1. Madi, multumesc de sfaturi. Voi tine cont de ele, mai ales daca zici ca busuiocului si patrunjelului le-ar putea merge bine. Sunt preferatele mele :). Rozmarin, am avut, tot cumparat dintr-un magazin, direct în ghiveci, dar n-a rezistat nici el. Cu cimbru nu am incercat, il folosesc de obicei uscat. Am avut o data menta, luata de la cineva din gradina si aia a tinut un pic mai mult, dar pana la urma s-a uscat. Desi, in gradina respectiva, exista si se intinde fara probleme.

  3. Ce-mi place site-ul tau…. Plantutele astea nu supravietuiesc pt ca in casa deobicei e mai cald, decat sunt ele obisnuite. De asemenea, radacina lor are nevoie de spatiu pentru a se dezvolta. Incearca sa le transplantezi in niste ghivece mai mari, eventual cate o plantuta in ghiveciul ei si scoatele la aer; eu am menta cumparata, pe care am transplantat-o intr-o lada de lemn (dia alea in care se tine vinul mai de calitate) si o am de mai bine de 7 luni :)
    busuiocul a avut soarta asemanatoare, cam 5-6 luni pana a inceput sa infloreasca si l-am taiat :) patrunjelul la fel (pe asta l-am crescut din seminte)
    ca un rezumat, spatiu pt radacina si aer; si in functie de plantuta si de sezon, apa

    1. Iti multumesc mult, Iulia, pentru sfaturi. Nu m-am gandit ca ar putea fi prea cald pentru ele, ba chiar de vreo cateva ori le-am tinut aproape de aragaz :).
      Inca un exemplu de reusita ma face sa-mi doresc si mai mult gradinita mea de plante aromatice :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *