Chic bites – All chocolate, baby!

În caz că vă întrebați, titlul a venit spontan în momentul în care mi-am amintit de gustul acestui tort. Un tort cu blat cu ciocolată, cremă de cacao, un strat fin de zmeură și o glazură impresionantă de ciocolată. Și, pe deasupra, un tort foarte simplu de făcut, fără elemente care ar putea să nu iasă. Totul e banal, dar gustul este…demențial!

decorette-tort-de-ciocolata

Ingrediente:

pentru blat: 

120 grame unt

220 grame zahăr pudră

6 ouă

130 grame ciocolată neagră (60%)

130 grame făină

un vârf de cuțit de sare

pentru însiroparea blatului: 

gem de zmeură “lungit” cu suc de mere sau de pere (merge și zmeură proaspătă pasată și amestecată cu suc; eu am preferat să las zmeura proaspătă și aromată să însoțească tortul și am folosit gem pentru prepararea acestuia)

pentru cremă:

230 grame unt

125 grame pudră de cacao

200 de grame zahăr pudră

200 ml smântână pentru frișcă

vârf de cuțit de sare

pentru glazură:

100 grame zahăr

o lingură pudră de cacao

o lingură apă

50 grame unt

IMG_2538

Și acum, pregătirea tortului care a durat, în total, o oră. Blatul: se freacă bine untul, cu zahărul și cu gălbenușurile. Ciocolata se topește in baine-marie și se toarnă în compoziție. Albușurile se bat spumă și se adaugă și ele compoziției. Se adaugă și făină și se amestecă bine. Se bagă la cuptorul încins la 190° pentru 30 de minute. Crema: se freacă untul cu zahărul pudră până ce devine o compoziție cremoasă și spumoasă apoi se adaugă pudra de cacao, sarea și se amestecă bine. Smântâna pentru frișcă se bate tare și apoi se adaugă compoziției amestecându-se ușor. Glazura: se pune pe foc o crăticioasă în care se pune zahărul, pudra de cacao și lingura de apă. Se amestecă la foc mic in continuu până ce se topesc și se omogenizează ingredientele. Apoi se adaugă untul amestecând mereu. Glazura e gata când trece testul paharului cu apă: se ia un strop de glazură și se lasă să picure în apa din pahar: dacă se lasă la fundul paharului rămânând sub formă de strop, glazura e gata. Dacă nu, mai trebuie lăsată pe foc.

Asamblarea: blatul scos din cuptor se lasă să se răcească și apoi se taie în două. Pe deasupra părții care va fi cea de jos se toarnă gemul de zmeură amestecat cu sucul de mere (se amestecă după gust, eu am pus mai mult ca să încerc o oareșce însiropare a blatului).  Se unge apoi blatul cu cremă din belșug și se așează deaspra cealaltă parte a blatului. Crema ar trebui să ajungă cât să putem unge tot exteriorul tortului. Glazura o putem turna imediat după ce s-a răcit un pic (nu prea mult că apoi se întârește) .

Și, după toate astea, nu ne rămâne decât să savurăm fiecare bucățică!

IMG_2541

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *