Ce trebuie să știe o gazdă bună

Sfaturi practice pentru gospodinele din ’68 care primeau musafiri:

„- Trebuie să dăm o atenție deosebită înfățisării apartamentului nostru.

– Florile pot fi răspândite pretutindeni în locuința noastră; la ferestre – în plină lumină, în colțuri întunecoase – pe măsuțe, etajere, etc.

–  Sursele de iluminat trebuie dispuse cu mult discernământ. Prin distribuirea lor în camere, se pot evidenția sau dimpotrivă masca anumite colțuri.

– Un sfeșnic cu două lumânări colorate plasat între două vase joase cu flori, de exemplu, în mijlocul mesei sunt de mare efect.

– …Felul cum sunt așezate scaunele are o mare importanță. Nu trebuie să fie rare, în așa fel încât conversațiile să nu poată fi făcute decât în picioare, dar nu trebuie să fie nici prea numeroase, ca odaia în care primim să nu aibă înfățișarea unei săli de spectacol. …Tineretului îi place să se așeze pe jos și câteva perne de divan cu aplicații vor fi nimerite.

– Un sfat pe care îl considerăm deosebit de important este modul cum trebuie să se prezinte însăși gazda. Gazda trebuie să se organizeze astfel încât să evite graba din ultimul moment. Trebuie să aibă cel puțin o jumătate de oră înainte de sosirea primului invitat pentru a se odihni, a se liniști, a se îmbrăca. Trebuie să fie gata cel puțin cu 10 minute înaintea orei fixate pentru a avea timp să arunce o privire asupra apartamentului și asupra celor pregătite pentru masă. Gazda trebuie să evite a se agita prea mult după ce au venit musafirii. „

Vreți ori nu vreți, iată-le scrise negru pe alb în cartea Gospodina și oaspeții familiei, din 1968. Le respectați ori ba acum, în secolul 21? :)

9567438b159d36dc5df9f8829b1afada

foto via

Comments

comments

2 thoughts on “Ce trebuie să știe o gazdă bună

    1. Mie mi s-a parut foarte amuzanta scriitura pentru vremurile noastre :) Sunt sfaturi asa de simple si dragalase si ma intrebam oare cati dintre noi mai au timp sa acorde asa importanta detaliilor si mai ales formalitatilor :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *