Chic Bites – Deliciosul Croissant cu unt făcut cu maia

Pe cât de rece mă lasă așa zisele croissante ambalate ce se găsesc în comerț, pe atât de impresionată am fost de croissantele cu unt de care vă povestesc azi. Sunt atât de gustoase și au o textură așa de pufoasă încât, atunci când am gustat din primul, am avut senzația că nu se poate croissant mai bun de atât. Închideam ochii și deja mă și vizualizam pe o străduță liniștită din Paris, grăbind pasul să ajung la patiseria din colț. Vreți să știți cum arăta patiseria? Cam așa:

4316a823ce62904229d0db216d9e3693

Ce arome! Ce căldură! Ce de bunătăți! Și, credeți ori ba, dar se întâmpla, culmea, chiar la mine în bucătărie.

Desigur, plăcerea asta grozavă nu vine chiar fără efort așa că pregătiți-vă pentru niscaiva momente de muncă asiduă dar apoi, când veți scoate minunățiile din cuptor, veți uita de toate chinurile facerii :)

Așadar, să trecem la treabă. Va trebuie:

faina 362 gr
lapte 130 gr
zahar 67 gr
sare 10 gr
drojdie 3,55 gr
unt moale 22 gr
maia 320 gr
unt pentru impachetat 287 gr

decorette-croissant-cu-unt

Și acum, complicatul proces de realizare a croissantului cu maia. Aici facem o paranteză mică, mică. Dacă nu știți nimic despre maia, vă rog să citiți despre ea pe blogul Codruței.

Înapoi la ce avem de făcut. Se amestecă tot, mai puțin untul pentru împachetat. Rezultă un aluat nu foarte moale și în niciun caz lipicios. Se lasă la frigider peste noapte.

Untul pentru împachetat se taie bucăți și se pune între două foi de copt. Când este destul de moale se întinde între foi de mărimea unui pătrat cu latura de 19 cm și apoi se bagă la frigider.

Aluatul, scos din frigider se întinde într-o foaie de 28 cm x 28 cm și se așează pe el untul întins (cu colțurile la 45 de grade). Se adună colțurile pe unt și apoi se întinde într-un dreptunghi de 20 x 60 cm. Se împătură în trei (pe latura lungă). Se pune în frigider și se lasă cel puțin 1 oră. Se scoate și se întinde iar în dreptunghi de 20 x 60. Toată această operațiune se repetă de trei ori. Uneori, în timpul întinsului, dacă se înmoaie alutatul, se poate băga din nou la frigider ca să se întărească puțin.

După cele trei repetări se întinde aluatul într-o foaie de 22,5 cm x 90 cm. Dacă aluatul devine moale, se bagă iar la frigider. Dacă este lipicios, se înfăinează bine blatul de lucru.

Se taie în triunghiuri cu baza de 11,25 cm și înălțimea de 22,5 cm. Se bagă la frigider. Când se scot, se mai ”adună” un pic triunghiurile, cât să aibă înălțimea de 25 cm. Apoi se formează croissantul, prin trei răsuciri.

Se ung cu ou pe deasupra și lasă la crescut cam 3 ore (la o temperatură de aprox 25 grade). Se bagă apoi la cuptor și se coc la 220 grade 10-12 minute.

Iar când se scoooot…vă las pe voi să ghiciți :)

decorette-croissant-unt-maia

P.S. Rețeta am găsit-o aici și am făcut pas cu pas exact ce scria acolo. Dacă aveți răbdare, vă recomand să citiți si acolo, veți găsi detalii importante pe care eu nu am cum să le împărtășesc cu voi pentru că nu am făcut aceste croissante decât o singură dată așa încât nu prea am cum să am experiența necesară ca să compar diverse situatii (ex. temperatura ambientală, timpul de dospire, timpii în care aluatul stă în frigider etc).

foto boulangerie

Comments

comments

2 thoughts on “Chic Bites – Deliciosul Croissant cu unt făcut cu maia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *