Ce senine și delicate sunt creațiile Nistora Ceramics! Iar povestea lor este la fel de frumoasă și plină de sens

Anca Nistor 2

E așa de frumoasă povestea spusă de Anca, creatoarea Nistora Ceramics, încât orice aș mai spune eu ar fi în plus. Doar atât: ce senine și delicate sunt aceste obiecte de ceramică handmade care s-au născut în urma acestei povești! Felicitări, dragă Anca, pentru minunățiile pe care le faci, pentru pasiune și pentru îndrăzneala de a-ți găsi și a-ți urma Drumul.

Nistora Ceramics - in atelier

Ucenic ceramist la 34 de ani 

Nistora Ceramics nu doar are numele meu, Nistora Ceramics pot spune că sunt eu, cu totul. Sunt ardeleancă și om de comunicare la rădăcini, dar de niște ani buni locuiesc în Timișoara, iar de vreun an m-am dedicat cu totul bucuriei pe care mi-o dă lutul și tot ceea ce se cheamă Nistora Ceramics. De puțin timp am încropit și un atelier al meu, cu rafturi adunate de pe la prieteni, cu un cuptoraș pentru ceramică reparat de soțul meu, cu liniște și lumină frumoasă după-masa. Sunt minunat de fericită acolo – e, de fapt, pentru prima dată în viață (și tocmai împlinesc 34 de ani) când fac întocmai ce îmi doresc eu, nu ce își doresc alții pentru/de la mine. Îmi închipui că sunt oameni care își cheltuie întreaga viață fără măcar să guste o singură dată fericirea profundă pe care ți-o dă libertatea de a munci ce îți dorești tu să muncești, ceva ce pune în acțiune ce ai tu mai bun de dat – așa că sunt foarte recunoscătoare.

Cum “s-a ajuns la asta”? Nu peste noapte, e adevărat. Mai întâi a fost atracția mea pentru vasele de ceramică, au ele o tihnă a lor pe care ți-o împrumută. Apoi a fost, acum 3 ani, decizia mea de a învăța, în sfârșit, să lucrez cu lutul. În Timișoara, unde lucrez eu, nu am găsit nimic atunci. Și pentru că “ardea” și nu găseam pe nimeni care să mă învețe, am început să învăț singură, cu meșterul olar internet în dreapta mea. Am cumpărat lut, am încercat, am greșit, m-am înfuriat, n-am avut răbdare, iar a doua zi, după serviciul meu ca om de comunicare, tot la lut mă întorceam. Zilnic am învățat greșind, pierzându-mi răbdarea și încercând a șaptea oară să construiesc un biet ghiveci. Se înșală cine își imaginează că o ții doar în surâsuri zen când înveți o meserie pentru care în vremurile vechi se făceau ani și ani de ucenicie. Nu, e cu nervi – și cu foarte multă fericire. Apoi am avut și șansa de a rămâne fără job – spun șansa, pentru că altfel probabil că Nistora Ceramics nici n-ar fi, nici nu s-ar povesti. Încurajată de soțul meu, “pita cu miere a lui Dumnezeu”, cum îi spun eu, am ales să nu caut un serviciu nou: dacă era să văd ce iese din dragostea mea pentru ceramică, atunci era momentul. Și a fost.

Nistora Ceramics înseamnă muncă enormă, căci e one woman show. Car calupurile grele de lut. Le tai în bucăți. Le întind pe masă cu sucitorul. Tai din placa de lut contururi de blide. Le modelez cu mâna. Le finisez și le decorez pe fiecare în parte, tot manual. Le glazurez. Le ard în cuptorul de ceramică, de două ori, o dată la 800 grade, a doua la 1000 grade. Le fotografiez. Editez imagini, le sui pe net și în prăvălia mea de pe Etsy sau scriu pe blog și mă bucur de interacțiunea cu cei care îmi apreciază munca. Pentru meșteșugari sunt vremuri interesante, căci avem acum o mulțime plus una de instrumente de comunicare prin care să vorbim lumii despre munca noastră, dar trebuie și găsit un echilibru între timpul petrecut comunicând despre ceea ce faci și timpul de care ai nevoie ca să chiar… faci J.

E adevărat, toate astea consumă timp. Dar dau înapoi fericire multă, zilnic. Și senzația, după ore de muncă grea, cu mușchi și oase care dor, că nu lucrezi, că e “fun”. Și, în weekenduri, nerăbdarea să vină odată ziua de luni, ca să mergi din nou la atelier. Și să înveți – ucenicia cu lutul nu se termină niciodată, cred eu.

Anca Nistor,

ucenic

Nistora Ceramics 2 Nistora Ceramics 4 Nistora Ceramics 11

Nistora Ceramics 1_1

Anca Nistor 1 Nistora Ceramics 6 Nistora Ceramics 7 Nistora Ceramics 8 Nistora Ceramics 9

Nistora Ceramics 10_1 Nistora Ceramics 5_1

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *