În 3 pași simpli, îi învăț pe copii să fie ordonați

Nu e ușor să fii dezordonat, să știți! Și nici nu e atât de simplu să fii ordonat, dacă nu ești :) Și, mai ales dacă nu ai deprins de mic treaba asta cu ordinea. Pe lângă multe alte deprinderi folositoare, a face și a ține ordine (în șifonier, în bucătărie, în acte, etc) se poate învăța de mic și eu cred că e o deprindere foarte importantă. Pe lângă altele și mai importante, cum ziceam.

Așa cum bine știm cu toții, exemplul personal este cel mai puternic instrument în a-i învăța pe copii. Drept pentru care eu încerc să mă debarasez de stilul meu dezordonat (da, da, deprins chiar din fragedă copilărie) și totodată mi-am dezvoltat acești trei pași de care vă zic și despre care cred că au efectul scontat. Înainte să vă detaliez, mai trebuie să vă spun că eu nu cred că neaparat creativitatea merge mână în mână cu dezordinea. Ba uneori, e chiar pe dos. Acest aspect fiind clarificat, iată cum îi învăț eu pe copii să fie ordonați. E vorba aici despre ordinea și organizarea hainelor în principal, dar eu cred că acești trei pași pot fi aplicați în orice alt domeniu ce are nevoie de ordine.

  • în primul rând mă asigur că nu au mai multe haine decât le trebuie. În primii doi ani am cumpărat destul de multe haine dar apoi am realizat că, de fapt, copiii mei au nevoie de mult mai puține. Creativitatea lor în ce privește felul de a se îmbrăca se manifestă chiar mai bine cu mai puține piese așa că nu am niciun motiv să dau prea mulți bani pe haine și să le aglomerez șifonierul;
  • pentru a pretinde ordine, e necesar să le și ofer posibilitatea de a păstra ordinea. Așa încât, în loc să așez hainele (sau orice altceva) într-un fel absolut imposibil pentru ei (unui copil de 4, 5, chiar 7, 8 ani îi este dificil să împacheteze bluzele așa cum o facem noi) am găsit o modalitate ușoară de a așeza hainele în dulap, care să le fie lor la îndemână. Cele mai multe haine sunt făcute sul :) Poate că vă miră, dar vă asigur că acest sistem funcționeză și pentru că lor este ușor să așeze hainele înapoi în dulap. Piesele care se șifonează foarte tare stau în continuare pe umeraș. În rest, tricouri, bluze, pantaloni, colanți – toate sunt rulate simplu și puse alăturat astfel încât să fie ușor de văzut, de scos și de pus la loc.

IMG_5168 IMG_5173_1

  • a treia verigă a acestui sistem prin care încerc eu a-i deprinde pe cei mici cu ordinea este…motivația. Cum îi motivăm? Eu nu cred nici în pedepse și nici în puterea recompenselor așa că singura cale către succes mi se pare…consecința naturală. Ce se întâmplă dacă nu punem lucrurile la loc? Păi…nu le găsim! Și dacă nu se găsește de câteva ori fix fusta aia neagră care trebuie, credeți-mă pe cuvânt că, a patra oară, fusta cu pricina va fi…exact la locul ei. Despre consecințe naturale și cum acționează ele puteți citi în cartea Părinți consecvenți, copii fericiți. Este una dintre cărțile mele preferate de parenting pentru că am găsit în ea acel tip de sfaturi care se pot aplica de-adevăratelea și care chiar fac o diferență majoră în viața de familie.

Așadar, în cazul în care vă interesează subiectul țineți minte aceste cuvinte magice: puțin, la îndemână, consecință naturală.

Iar ca o conluzie, pot să vă spun că ceea ce v-am povestit mai sus funcționează deja de ceva timp. Suficient timp cât să îmi susțină teoria coform căreia, având instrumentele necesare, orice copil poate fi determinat să iubească, într-o măsură satisfăcătoare, ordinea :)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *