Garderoba capsulă

La începutul anului trecut îmi propuneam să îmi simplific viața. Mi-am făcut un plan, cu câțiva pași și i-am (cam) urmat. Mai puțin partea cu meniul săptămânal pe care nu reușesc nicicum să-l implementez. În 2015 am simțit că am avut mai mult timp. Și totodată am ajuns la o altă concluzie ce va reprezenta, de fapt, punctul de pornire pentru un alt salt: numărul de obiecte care mă înconjoară este direct proporțional cu timpul irosit în diverse activități gospodărești. Da, știu, e la mintea cocoșului. Numai că uneori, și cocoșul are nevoie de un moment adevărat de revelație pentru a da sens unei astfel de banalități.

Așadar, the next big step a venit în ianuarie 2016 cu o provocare: 30 de zile pentru a ajunge la garderoba-capsulă. Pentru cine nu știe încă, o garderobă-capsulă reprezintă o colecție de doar câteva piese vestimentare. Eu am ales numarul 25 pentru aceasta perioadă. Nu e aleator, am ajuns aici pe baza unui calcul simplu: trei pulovere (dintre care unul cu nasturi), patru tricouri, cinci bluze cu maneca lunga, o jacheta scurta tricotata, doua perechi de jeans, trei perechi de pantaloni negri (dintre care una este foarte sport), o pereche de colanti, trei rochii (the little black dress si inca doua), un palton si doua geci. La capitolul încălțăminte dețin acum patru perechi (doua perechi de cizme, niște bocanci și o pereche de pantofi negri). Am limitat și accesoriile astfel că nici acestea nu depășesc, în totalitatea lor, fabulosul număr 25 (accesorii de păr, eșarfe, bijuterii, all included). Ba mai mult, am o singură cremă pe care o folosesc (românească, dar cu premii :) – Bioliv, de la Cosmetic Plant). Simplu, nu?

Provocarea celor 30 de zile constă în a supraviețui acestui număr. 25. Dacă supraviețuiesc în acestă lună pot spune că va fi un an al garderobei-capsulă.

Funcționarea unui astfel de sistem are foarte multe avantaje. În primul rând, câștig timp. Decizia aia grea, de dimineață sau de dinaintea unui eveniment, este aproape în totalitate eleminiată. Întrebarea ”Cu ce mă îmbrac” își găsește atât de ușor răspunsul în fața garderobei-capsulă! Apoi, întreținerea unei astfel de colecții de piese este mult mai facilă. Un alt avantaj este acela de a fi mereu îmbrăcată…să zicem…cochet. Nu mai am în șifonier haine cu care sunt doar mulțumită. Cele 25 de piese ÎMI PLAC și mă ajută să creez ținute în care mă simt nu doar ok, ci foarte, foarte bine.

În aprecierea acestor avantaje există însă și o ipoteză care nu e valabilă pentru oricine. Ipoteza de a nu fi o persoană foarte…fashionable. Dacă aș fi, probabil că cele scrise aici nu s-ar povesti. Daaar…s-ar putea povesti o altă poveste, cea a minimalismului din decorarea casei. Sau a minimalismului în bucătărie. Eu, om al echilibrului până în măduva oaselor, nu aș putea trece la o viață care să se înscrie cu totul în tendința asta a minimalismului. Nu aș putea renunța (de fapt, aș putea dacă ar depinde viața de aspectul ăsta dar mai repede probabil că nu) la micile și prețuitele mele obiecte vechi adunate de pe la bunice și mătuși. Așa încât pot încuraja pe oricine să adapteze elementele de bază ale stilului de viață minimalist în sectorul în care crede că poate face asta. Nu prea are sens să creezi o garderobă minimalistă dar să tânjești zilnic după ceea ce ai lăsat deoparte sau după noi și noi haine și accesorii.

Resursa mea principală pentru a afla despre un stil de viață minimalist este blogul becoming minimalist.

Iar o garderobă perfectă, (oarecum) minimalistă, în opinia mea, arată cam așa :)

38ce80a9e6d6a6882beff636fa420e9d

closet-detox-2-2

f12706189aed81ed09ca169902457681

Având antecedente în domeniu (au fost luni întregi în care nu mi-am cumpărat absolut nicio piesă vestimentară) am încredere că provocarea va fi un succes și această garderobă-capsulă va rezista probei timpului. Mai sunt doar câteva zile din provocare iar până acum nu am simțit în niciun caz că mi-ar lipsi ceva din șifonier. Vă țin la curent :)

 

Comments

comments

3 thoughts on “Garderoba capsulă

  1. Foarte buna ideea, si principiile de la care porneste…sunt indecisa..eu am descoperit targurile de yard sale..si rezist cu greu…spre deloc:)) oricum..un pas important in directia reducerìi consumerismului meu am facut..nu mai cumpar din magazine..si rezist foarte bine asa de 1 an:)
    Poate ca totusi o sa incerc si eu capsula o luna…vreun sfat pentru cei care trebuie sa detina si garderoba de birou?:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *