Cum amenajezi un hol îngust

Amenajarea unui hol îngust reprezintă o provocare. În special holurile de la intrare trebuie să conțină anumite piese utile și pare tare greu să îngrămădești într-un spațiu îngust și cuierul, evenual dulapul pentru haine, dulapul pentru pantofi și alte piese pentru depozitarea tuturor lucrurilor care trebuie să își găsească locul chiar lângă intrare. Pantofi, geci, umbrele, chei, eșarfe, ochelari de soare, poate anumite documente, trusă de machiaj (pentru cine deține așa ceva că eu mă mulțumesc deocamdată cu un gloss), mănuși, genți și câte și mai câte. Unde înghesuim toate astea? De fapt, cum înghesuim toate astea?

Am găsit câteva idei grozave pentru a rezolva (parțial măcar) această problemă. Nu de alta, dar de când cu Magia ordinii, am oareșice apucături de om (extrem de) ordonat și mă scoate din sărite să văd grămezi nedefinite de lucruri aruncate alandala. Și unde mai pui că îmi doresc să arate și bine tot ansamblul.

Amenajarea oricărui spațiu pleacă de la nevoia fiecăruia. Dacă aș avea doar două eșarfe, o haină și o pereche de cizme, ar fi inutil să populez holul cu cinci cuiere, trei pantofare și zeci de cutii, nu? Bine că eu noi avem mai multe așa încât acest articol, fiind unul foarte subiectiv, va porni de la ipoteza existenței celor 15 eșarfe, a duzinii de perechi de încălțări, a celor minim 8 geci, 4 căciuli, 4 fulare și 4 perechi de mănuși (da, vara o agățătoare ar fi mai mult decât suficientă, dar cum iarna nu-i ca vara…), a cheilor și a celorlalte lucruri personale care trebuie să își găsească loc în holul de intrare.

O să le iau pe rând, că tot vorbim aici despre ordine.

Dulapul pentru haine și/sau cuierul. Eu prefer un cuier pentru că ocupă mai puțin spațiu (și e și mai la modă, sîc!) dar uneori dulapul e o variantă mult mai bună pentru că, știm bine, în el se pot  a s c u n d e  o grămadă de lucruri. Musai să fie unul îngust că doar vorbim de holuri înguste, nu? De fapt, ca să fim foarte onești de la bun început, trebuie să recunoaștem că un dulap (cu adâncimea potrivită pentru holul nostru) va fi întotdeauna cea mai eficientă și mai bună soluție din punct de vedere funcțional. Daaaar, dacă vă doriți mai mult decât cea mai eficientă dar și cea mai banală soluție, atunci, ce să-i facem, va trebui să fim mai ingenioși de atât. Așadar, toate cele de mai jos sunt valabile dacă acceptăm că un singur dulap, mare, lung, lat și înalt nu este soluția. Dacă vreți mai mult decât un dulap, citiți mai departe. Dacă ați optat deja pentru un dulap, nu citiți mai depare, ori o să vă plictisiți, ori vă enervați :)

101386633-jpg-rendition-largest

Ingeniozitatea joacă un rol mare atunci când vorbim de folosirea la maxim a unor spații mici. Adesea, corpurile de mobilier cumpărate de-a gata se pot dovedi mai puțin eficiente și astfel o soluție mai potrivită poate fi alăturarea mai multor elemente diferite pentru a obține un maxim de eficiență.

O idee foarte bună este ca mobilierul sau piesele care compun mobilierul de hol să fie permutabile, mobile sau modulare. Un panou care să permită agățarea mai multor tipuri de coșuri și cutii se poate dovedi foarte util datorită ușurinței cu care pot fi modificate atât destinația cât și poziția cutiilor și a coșurilor în funcție de necesități.

decorette-idei-hol-ingust

c0802f05af74cb4d8b64e33c89cee902

Atunci când holul atât de îngust încât un dulap cu adâncime de peste 50 cm nu încape, soluția unui dulap îngust, de 30-35 cm poate fi o varinată chiar și atunci când umerașele sunt un must. Pentru că, da, bara de umerașe poate fi dispusă și pe adâncimea dulapului, nu doar pe lungimea lui.

decorette-hol

Dulapul pentru pantofi. Fiind vorba despre un hol îngust, evident că și dulapul pentru pantofi trebuie să fie unul cu adâncime mică. Aceste dulapuri au în general adâncimea între 30 și 40 de cm, ceea ce este acceptabil chiar și pentru un hol de intrare îngust. Dulapuri pentru pantofi sunt multe, se găsesc în mai toate magazinele dar pot fi și realizate adaptând alte piese de mobilier sau făcute pe comandă.

dulap-pantofi decorette-idei-amenajare-hol-intrare

7d1d2044af4d2cabe484bf4aa47e5bb5

 

Banca. Deși uneori poate părea un moft, simplul motiv că omul se încalță mult mai ușor atunci când stă așezat, pentru mine, este suficient ca să fac loc unei bănci pe holul de intrare. Mică, mare, cum o fi, să fie doar. Plus că o bancă poate avea și rol de depozitare, fiind un foarte potrivit loc sub care se pot ascunde coșuri, cutii și, nu în ultimul rând, pantofi.

hol400

decorette-banca-intrare-depozitare

hol880

Banca din imaginea de mai jos este de la IKEA și se chemă Nornas. Și e din lemn de pin. Și…e faină tare, nu vi se pare? Bine, recunosc, dacă ar fi să aleg doar pe criterii estetice aș alege probabil o bancă veche, țărănească, dar uneori trebuie să acordăm și funcționalității o șansă.

ecef58c3e87ca11f77a4be59c4573dbc hol1300

 

Corpuri suspendate. Atunci când nu ai prea mult loc pe orizontală, folosești spațiul, la maxim, pe verticală. Da, e drept, cum ziceam a folosi spațiul la maxim = dulap închis, din podea până în tavan, numai că, vedeți voi, eu undeva mai sus am scris să îmi doresc și să arate frumos tot ansamblul. Și, cu excepția cazului în care dulapul este unul cu adevărat frumos, un dulap va fi doar…un dulap. Așadar, în cazul meu, folosirea la maxim a spațiului pe verticală înseamnă să “mă ajut” de diverse corpuri în care să se poată depozita eficient lucruri și care să fie, nu în ultimul rând, arătoase. 

Printre altele, am găsit aceste soluții:

  • cutii mici și delicate, așezate sub o poliță, care pot ascunde o multitudine de lucruri. Lucruri mici, da.

hol800

 

  • buzunare de perete. Astea mi se par geniale. Sunt cireașa de pe tort în acest articol. Nimic nu se compară cu un…buzunar de perete. Le puteți găsi în magazin Normann, care, spre surprinderea mea, livrează și în România.

 

decorette-buzunar-de-perete 1 decorette-organizare-hol-buzunar-de-perete

  • cutii, coșuri pe rafturi

f209e70be2790b580e262ed3207054f4

Alte elemente pentru hol: oglindă, rafturi înguste pentru decorațiuni, memo board (găsiți pe Amazon unele tare simpatice), dulapior de chei. 

holhol pinboard-hol

Sper să va inspire acest articol!

bhg, potterybarn, littlehouseoffour, apartment therapy, thedesignchaser, pinterest.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *