amenajarea unui dormitor

Dormitorul viitorului ar putea prezenta un echilibru între tehnologie avansată, durabilitate, flexibilitate și bunăstare, reflectând nevoile și așteptările în evoluție ale oamenilor . Pentru cei care se gândesc la un restyling, sau s-au mutat recent, iată 5 sfaturi utile pentru a-ți amenaja dormitorul cu eleganță și rafinament.

Bine ați venit din nou la rubrica mea dedicată lumii designului durabil, unde împreună explorăm combinația fermecătoare de eleganță, funcționalitate și responsabilitate față de mediu. Astăzi ne vom porni într-o călătorie pentru a descoperi dormitorul modern și modul în care acesta evoluează în timp, influențați de diverși factori, inclusiv schimbări culturale, evoluții tehnologice și tendințe de design.

În general, dormitorul devine din ce în ce mai mult un refugiu personal, cu o atenție sporită la confort, funcționalitate și estetică.

Iata 5 dintre tendintele si evolutiile care dupa parerea mea nu trebuie subestimate deloc ci mai degraba pe care le putem integra si face pe ale noastre dupa gustul, stilul, nevoile si obiceiurile fiecaruia dintre noi.

Amenajarea unui dormitor: 5 sfaturi de la designerul de interior Letizia Bonatti

1) Alegeți materiale durabile și reciclabile

Creșterea conștientizării mediului a influențat alegerile de design și amenajare, ducând la o mai mare conștientizare și adoptare a materialelor durabile și ecologice în dormitoare, nu doar cele pentru adulți, ci și, aș spune mai ales, pentru cele ale copiilor.

Iată câteva dintre tendințele și caracteristicile de cunoscut pentru alegeri mai informate:

  •  Mobilier realizat din lemn certificat FSC (Forest Stewardship Council), adică lemn din păduri gestionate durabil. Această certificare garantează că lemnul este obținut din păduri gestionate într-un mod responsabil din punct de vedere ecologic, social și economic.
  • Lemn reciclat din mobilier existent: Folosirea mobilierului din lemn reciclat este o modalitate ecologică de a introduce elemente naturale în dormitor, reducând impactul asupra mediului prin minimizarea deșeurilor și oferind dormitorului nostru un aspect mai cald și mai primitor.
  • Utilizarea materialelor reciclabile a devenit o prioritate, precum și o tendință, reducând impactul asupra mediului și contribuind la durabilitate, cum ar fi pluta, celuloza, argila și betonul. Dar nu numai, ceramica, sticla, piatra sau ratanul folosit pentru accesorii si decoratiuni pot adauga si texturi interesante si un stil organic dormitorului.

2) Includeți întotdeauna elemente naturale și organice

Suntem din ce în ce mai conștienți de cât de bună este natura pentru ființa noastră și o introduc adesea în casă și dormitor, uneori fără să-mi dau seama. Ti se intampla asta si tie? De la așezarea unei plante pe noptieră, până la felia de lemn pe post de suport de colier (eu și soțul meu am făcut-o, foarte creativă și frumoasă!) până la pătura de lână realizată de bunica lui Nicola cu recuperarea globurilor de lână din alte procese. , până la crearea a două aplicații pornind de la deșeuri din formele de pantofi (da, cele folosite în industria încălțămintei).

Acum, nu spun să vă echipați cu burghiu și șuruburi, dar chiar și în cele mai simple lucruri putem introduce elemente naturale în dormitoarele noastre precum:

  • Cearșafuri și pături din fibre organice, cum ar fi bumbacul sau inul organic. Aceste țesături sunt cultivate fără a utiliza pesticide sau îngrășăminte chimice dăunătoare.
  • Covoare din fibre naturale: Covoarele din fibre naturale precum sisal, iută sau lână oferă o soluție durabilă pentru a vă face podeaua mai primitoare. Aceste materiale sunt biodegradabile și adesea din surse regenerabile, reducând impactul asupra mediului în comparație cu covoarele sintetice.

Prin integrarea acestor elemente naturale, este posibil să se creeze un dormitor care nu numai că reflectă un stil durabil, ci și promovează un mediu mai sănătos în armonie cu natura. În plus, utilizarea materialelor naturale poate ajuta la crearea unei atmosfere primitoare și relaxante, îmbunătățind calitatea generală a camerei și chiar somnul.

3) Opteaza pentru obiecte multifunctionale

Spațiile de locuit, în principal în clădirile noi, sunt din ce în ce mai mici, iar noi, designerii, ne trezim adesea inventând modalități și metode ingenioase pentru a vă oferi spații de depozitare funcționale și frumoase în același timp, integrând elemente care servesc mai multor scopuri, permițându-vă să maximizați spațiul și funcționalitate.

Iată câteva exemple:

  • Pat cu container: acum parte a vieții noastre de zi cu zi, rămâne salvatorul de spațiu prin excelență în dormitor (chiar dacă sincer să fiu nu-l iubesc în mod deosebit, dar în anumite situații este un salvator).
  • Birouri retractabile: Sunt o opțiune interesantă și versatilă. Ele pot fi pliate, pliate pe perete sau coborâte atunci când nu sunt utilizate, eliberând spațiu pentru alte activități, cum ar fi jocuri sau citit.
  • Combinație de noptiere și birou/zonă de toaletă: Unele mobilier integrează noptiere și birouri într-o singură piesă de mobilier. Aceasta oferă o zonă versatilă, cu funcții multiple, trecând de la zona „de lucru inteligent” la zona de machiaj.
  • Oglinzi de perete de depozitare: Oferă o soluție practică pentru depozitarea și ascunderea obiectelor personale în spatele tău, combinând funcționalitatea oglinzii cu caracterul practic al amenajării.
  • Nu pereți, ci mobilier de trecere: mobilierul precum  bibliotecile cu două fețe  sau dulapurile duble poziționate „spate în spate” pot acționa atât ca spațiu de depozitare, cât și ca despărțitor.
  • Tăblii multifuncționale: pot fi proiectate pentru a oferi caracteristici suplimentare, cum ar fi prize integrate, lumini LED reglabile, rafturi sau compartimente de depozitare.

Acestea sunt doar câteva exemple despre modul în care designul multifuncțional poate fi proiectat și încorporat în dormitor cu scopul de a optimiza spațiul și de a face camera mai versatilă pentru diferite activități zilnice sau acolo unde există limitări speciale de spațiu.

4) Da la iluminatul personalizat

Alegerea iluminatului a devenit mai sofisticata in functie de nevoi diferite: una generala pentru a ilumina intreaga incapere, o lumina de accent pentru noptiera si o lumina de lectura. Sfat: atunci când le cumpărați, alegeți-le pe toate în aceeași nuanță (toate 2700K calde, sau 3000K naturale, sau 4000K reci).

În cadrul unei conferințe pe care am susținut-o anul trecut în fața a 4000 de profesioniști, am vorbit despre lumina circadiană , un subiect care mi se pare de actualitate și care stârnește mereu curiozitatea de fiecare dată când vorbesc despre asta. Dar ce este?

Lumina circadiană este lumină naturală care urmează ciclul zilnic al soarelui, influențând ritmurile biologice și ciclul somn-veghe. Ați observat vreodată cum lumina își schimbă culoarea pe parcursul zilei? Și de ce atunci, dacă ritmul luminii din afară este variabil și vom vedea în curând beneficiile, în interiorul caselor și locurilor noastre de muncă suntem mulțumiți cu aceeași lumină în orice moment al zilei?

Introducerea acestei lumini în dormitoare poate avea numeroase beneficii pozitive pentru bunăstarea generală:

  • Somn îmbunătățit
  • Energie mai mare la trezire
  • Îmbunătățește concentrarea și performanța
  • Sprijin pentru bunăstarea psihologică
  • Reducerea Jet Lag

Pe piață există atât becuri inteligente, cât și corpuri de iluminat reale care simulează lumina naturală și pot fi schimbate folosind o simplă telecomandă. Cu toate acestea, nu uitați să încercați să maximizați expunerea la lumina naturală în timpul zilei, deschizând perdele sau obloanele și petrecând timp în aer liber atunci când este posibil, aceasta poate ajuta la obținerea beneficiilor luminii circadiane.

5) Fă loc pentru „do it yourself” și imaginație!

Toate elementele despre care am vorbit mai sus se reunesc pentru a da caracter incaperii dupa gusturile noastre. Există însă și un alt tip de personalizare care devine din ce în ce mai populară și care găsește spațiu atât pentru iubitorii de bricolaj, cât și pentru cei mai profani și anume transformarea mobilierului existent, ieftin sau anonim în mobilier cu caracter, dându-i o viață nouă.

Sertarul lenjeriei de pat al bunicii devine un dulap de baie, comoda de la intrare devine un dulap TV (cum am făcut noi în sufragerie), iar un dulap anonim Ikea devine pânza unui artist din Piacenza care pictează ușile transformându-l într-un tablou, ca L-am făcut la una dintre casele clientului meu, în dormitorul lor.

Nu trebuie neapărat să faci mari revoluții (din acest motiv, dacă crezi că nu ești capabil de asta, există niște profesioniști și restauratori foarte buni la care să apelezi) sau să fii mari experți în bricolaj, uneori foarte puțin este suficient pentru a dau o noua viata mobilierului care altfel ar ajunge in pod sau la groapa de gunoi sau in piete: de exemplu inlocuirea manerelor sau butoanelor, schimbarea culorii cu o vopsea ecologica, adaugarea de detalii unice precum tapet sau paie de Viena. .cum vă spun adesea: CAMERE DE IMAGINATIE!

Cum vor fi dormitoarele viitorului?

Este dificil de prezis cu certitudine cum va arăta viitorul dormitoarelor, dar putem face câteva presupuneri pe baza inovațiilor actuale și a schimbărilor culturale în curs. De exemplu, integrarea în continuare a dispozitivelor inteligente și a sistemelor de automatizare ar putea juca un rol din ce în ce mai important. Aceste dispozitive ar putea include paturi care pot fi ajustate la preferințele individuale de somn, sisteme de management al luminii și capacitatea de a controla toate dispozitivele electronice prin soluții avansate de automatizare a locuinței.

Mai mult, ne-am putea imagina că saltelele și pernele vor fi proiectate folosind tehnologii avansate de monitorizare a somnului care pot oferi informații detaliate despre calitatea somnului. Acest lucru ar permite oamenilor să-și optimizeze somnul pentru o sănătate mai bună.

Un alt aspect care poate continua să crească este importanța elementelor naturale din dormitoare. Acestea ar putea include prezența plantelor de interior, utilizarea materialelor naturale pentru amenajarea spațiilor și integrarea iluminatului natural. Această tendință reflectă o dorință tot mai mare de a se conecta cu natura chiar și în interiorul caselor cuiva, creând un mediu mai armonios și mai relaxant.

Întrebări frecvente despre dormitor

Ce să pui pe peretele dormitorului?

Dormitorul este spațiul în care ne abandonăm și de aceea este locul în care lăsăm fiecare frână inhibitorie afară, unde devenim neutri și vulnerabili. De aceea trebuie sa fie un spatiu care sa iti respecte gustul si stilul.Puteti varia de la alegerea infinita de imagini de fundal, la un „BLOC DE CULOARE” de diferite culori sau in cromaticitate, o selectie de printuri de diferite dimensiuni pana la un tablou personalizat.Ceea ce sfatuiesc sunt oglinzile expuse, la nivel energetic este contraproductiv

Ce să pui pe noptiere dintr-un dormitor?

Noptiera este accesoriul pentru pat si deci depinde de modul in care traim in camera, de nevoile noastre si de tipul de noptiera. Daca iti place sa citesti poti plasa o lumina de masa sau de perete reglabila si lasa loc pentru creioane, iluminator si semn de carte.
Dacă sunteți iubitor de obiecte unice, un anume ceas deșteptător de masă, antic sau de designer, și o plantă verde vor fi combinația perfectă.
Sfatul meu este să nu-l umpleți prea mult pentru a lăsa loc pentru a vă pune telefonul mobil, ochelarii, crema de mâini… de exemplu, îmi place să beau ceaiuri de plante sub huse în timp ce citesc o carte sau mă uit la telefon.

Similar Posts

Lasă un răspuns