amenajare dormitor mic

În acest ghid îți oferim câteva idei despre ce să faci dacă dormitorul tău este mic, dar ești hotărât să creezi un spațiu super echipat, frumos și spațios.

Fie pentru unul, doi sau trei copii , amenajarea unui dormitor mic poate fi o provocare.

Proiectarea unei camere mici pune o presiune asupra oricărui părinte. Vrei să oferi tot ce este mai bun copiilor tăi: vrei să creezi un mediu personalizat în care ei se pot juca, studia, invita prietenii, dar spațiul limitat este împotriva ta!

Vom incepe de la o camera foarte mica, apoi trecem la o camera standard de 9 m2 in sus, si la solutii destinate unui baiat sau fata, un baiat sau fata, doi frati sau surori.

7/8 metri patrati: mobilarea unui dormitor foarte mic

Pentru spatii mici, dormitoare foarte mici. Da, dar asta nu înseamnă să renunți la esențial. Este nevoie doar de puțină planificare bună și veți vedea că soluția perfectă este chiar după colț.

Singur

Dacă camera este single, vă puteți concentra pe o soluție lungă și îngustă care se extinde peste un singur perete.

Plan dormitor latime 440 cm
Mobilier de dormitor mic pe un perete

Păstrarea întregului mobilier pe un singur perete este soluția perfectă pentru un dormitor dreptunghiular foarte mic , lung și îngust . În acest fel, va exista spațiu liber disponibil pentru a vă deplasa cu ușurință și a așeza un covor pentru jocuri sau discuții cu prietenii.

Planul unui dormitor de economisire a spațiului cu dulap pod și pat extensibil Start P24
Dormitor cu dulap tip pod și pat extensibil de o persoană Start P24

Doriți să economisiți și mai mult spațiu? Luați în considerare un dulap cu un pat de o persoană încorporat și un birou ascuns .

Dormitor cu dulap cu pat Hiro integrat și birou rabatabil
Dulap mare cu pat de o persoană integrat Hiro

Mini dormitor pentru doi sau trei

Daca camera este dubla trebuie sa optimizati cat mai mult spatiul. O idee excelentă este să optezi pentru un dormitor pentru două persoane cu paturi extensibile .

Plan dormitor 390 cm
Idee de dormitor mic cu două paturi

Daca spatiul o permite, un mobilier de dormitor cu pat mansardat si dulap este fantastic pentru a permite tuturor sa aiba un adevarat spatiu personal, pe doua nivele.

Plan dormitor latime 380 cm
Mobila dormitor cu pat mansardat si dressing

Camera mini este pentru trei? Luați în considerare paturile pliante încorporate în dulap . Această opțiune vă permite să creați o cameră cu adevărat multifuncțională, în care în timpul zilei cei trei frați/surori vor avea suficient spațiu disponibil pentru a se juca, a studia sau a invita prietenii.

Dormitor pentru trei persoane cu paturi pliante Nikai Up
Dormitor cu pat supraetajat și pat pliant de o persoană Nikai Up

Sau alegeți un pat rulat triplu .

Trei paturi extensibile stivuibile pentru dormitoare mici Lobby Alto

Mobileaza un dormitor de 9/10 m2

In lipsa metrilor patrati, recomandam intotdeauna proiectarea unei solutii compacte care sa combine toate elementele pe un singur perete sau pe doi pereti alaturati. Procedând astfel, veți avea mai multă libertate de mișcare: amintiți-vă că copiii au nevoie de un spațiu central liber pentru a se juca și, odată ce cresc, pentru a se întâlni cu semenii lor.

Singur

Un dormitor în formă de L cu un dressing care economisește spațiu poate oferi tot ce are nevoie o fată sau un băiat. Toate mobilierul sunt concepute pentru a se integra perfect, ocupând strictul minim.

Plan dormitor cu mobilier de 8 m2 Start P25
Dormitor pe colț cu dressing închis pentru fete Start p25

În plus, idealul este să poți amenaja un dormitor cu colț de studiu .

Plan dormitor single 375 x 209 cm
Exemplu de dormitor cu dulap de pod și birou

Dubla

Dacă prima regulă pentru mobilarea camerelor mici este să exploatezi înălțimea acestora, a doua este să nu uiți să folosești colțurile. În acest caz s-au făcut ambele lucruri, cu un dormitor pod cu paturi de depozitare: două musturi care economisesc spațiu într-o singură compoziție.

Plan dormitor 420 x 209 cm
Dormitor pe colt cu doua paturi si dulap tip pod

Sfaturi pentru decorarea unui dormitor mic pentru o fată

Pentru a mobila camera unei fete trebuie să oferiți multe containere pentru haine, pantofi și genți: dacă spațiul este mic, atunci este mai bine să preferați o soluție cu un dulap mare pod și un pat container sau cu sertare.

Plan dormitor 420 x 225 cm
Soluție pentru un dormitor mic pentru o fată

În plus, pentru mobilierul pentru fete, nu trebuie să lipsească o zonă de studiu-relaxare pentru cărți și momente de petrecut cu prietenii. O combinație de mobilier pentru un dormitor de 10 m2 cu pat rabatabil sau canapea extensibilă poate fi soluția ideală pentru toate aceste nevoi.

Plan dormitor 437 x 229 cm
Idee pentru mobilier dormitor cu canapea extensibila si pat rabatabil

Dacă camera este pentru un băiat sau un copil?

La nivel de design, se aplică aceleași indicații date pentru camera unei fete. Poate preferați un dulap mai mic… dar un bărbat nu are neapărat mai puține haine sau încălțăminte decât o femeie! Deci, haideți să revizuim câteva reguli:

 • profita de inaltimea casei pentru a lasa un spatiu pe care sa-l folosesti in timpul liber
 • amenajează un colț pentru a-l dedica temelor și studiului
 • prefera solutiile compacte si mobilierul multifunctional cu compartimente de depozitare pentru a tine totul in ordine

Acest dormitor cu dulap pod și birou de colț păstrează toate mobilierul pe un singur perete. In aceasta compozitie patul este pozitionat perpendicular pentru a economisi spatiu in latime.

Plan dormitor pod cu birou pe colț Început p16
Dormitor pod mic pentru băieți Început p16

Un dormitor gri cu detalii din lemn este o alegere unisex. Pentru a-l caracteriza, alege pur și simplu un pat tapitat în culoarea care se potrivește cel mai bine copilului tău sau lasă-l cât mai neutru pentru a-l face și mai durabil.

Planul dormitorului de colț cu zonă de studiu și cabină StartUp 01
Dormitor mic cu zonă de studiu și dressing mic închis StartUp 01

Amenajarea unui dormitor mic pentru doi adolescenți sau copii

Copiii petrec mult timp departe de casă, iar atunci când sunt în dormitorul lor, este să studieze sau să invite prietenii să se joace Play sau PC. Un dormitor pentru copii cu două paturi pliante combină spațiul de odihnă, studiu și relaxare în câțiva – și compact – metri pătrați.

Plan dormitor 312 x 319 cm
Dormitor compact cu două paturi pliante integrate cu dulap

Daca camera este foarte mica te poti gandi la o compozitie cu un pat supraetajat rabatabil .

Plan dormitor 448 x 180 cm
Dormitor foarte mic, cu pat supraetajat rabatabil

Idei pentru un dormitor ascuns

Convertibile : dulapuri care ascund unul sau două paturi, paturi care se pliază în interiorul mobilierului care devin birouri, paturi supraetajate care dispar până ocupă doar câțiva centimetri în adâncime . Indiferent dacă camera este single, dublă sau triplă, destinată unui băiat, unei fete, unui băiat sau unei fete, pentru a economisi cât mai mult spațiu, aceste mobilier inteligente și de camuflaj reprezintă o soluție cu adevărat ingenioasă.

Dormitor cu pat pliant cu birou integrat și dulap Nikai bridge
Dormitor cu pat pliant de o persoană și dulap Nikai bridge
Mobilier pentru camera foarte mică a unui băiat sau a unei persoane singure cu un pat pliant Nikai
Cameră pentru băiat cu pat pliant, zonă TV și birou

Esențiale

Iată, după părerea noastră, cele 4 piese de mobilier esențiale pentru organizarea dormitoarelor mici și foarte mici :

 • Depozitare multifuncțională sau pat care economisește spațiuUn mezanin sau un pat supraetajat daca camera este comuna (poate cu un birou sau dulap integrat), extractibil sau ascuns daca spatiile sunt cu adevarat mici, cu container sau sertare … in orice caz, pentru ca compartimentele de depozitare suplimentare sunt intotdeauna utile.
 • Dulap de podUna dintre legile incontestabile pentru optimizarea spațiilor mici este exploatarea acestora pe verticală. Dormitoarele cu pod sunt cele mai bune deoarece folosesc pereții în înălțime (= mai mult spațiu pe podea)
 • Biroul vicleanCrearea unei zone de studiu este esențială pentru a garanta copiilor și adolescenților un colț de lucru exclusiv, departe de zgomotele casei. Promovarea concentrării și a independenței atunci când faceți temele și studiați este esențială, iar un birou frumos echipat este cea mai bună alegere. Într-o încăpere mică poți opta pentru un birou integrat în pat, sau o bibliotecă cu masă integrată. După cum am spus deja: soluții 2 în 1 și compacte.
 • Biblioteca integratăÎmpreună cu zona de studiu ar fi oportun să ne gândim la modul de înființare a unei biblioteci. Tot pentru acest mobilier alegerea ar trebui să cadă pe rafturi care se integrează cu alte mobilier din cameră. Alternativele sunt diverse: dulapuri cu capete de bibliotecă, rafturi suspendate și rafturi cu compartimente sunt doar câteva posibilități.

Culori

Într-un spațiu mic este întotdeauna mai bine să preferați culorile deschise care vor oferi o luminozitate mai mare mediului, fără a-l supraîncărca . În special pentru mobilierul mai voluminos precum dulapurile, vă sugerăm să optați pentru nuanțe neutre sau culori capabile să strălucească cu propria lumină. Nu este nimic mai rău decât un dormitor mic și întunecat : dacă acesta este cazul tău, continuă cu nuanțe precum alb, galben, roșu, portocaliu și lemn deschis, cum ar fi stejarul.

O a doua variabilă în joc când vine vorba de alegerea culorilor este cine va locui în cameră.
Pentru adolescenți și copii, culorile reci, neutre sau de accent precum roșul sunt adesea preferate, poate combinate cu lemnul. În general, nuanțele pastelate sunt percepute ca fiind mai copilărești, așa că pentru dormitorul unui adolescent este mai bine să eviți albastrul umflat sau verdele măr. Preferați nuanțe mai atenuate, cu o notă de gri în ele, precum verdele măsliniu sau militar, albastru balenă, cerulean, albastru aviație, nisip. În plus, puteți adăuga elemente gri, albe sau negre pentru o atingere de „adulți”.

Idei de potrivire a culorilor pentru un dormitor gri și roșu
Combinație de culori pentru dormitorul unui băiat
Moodboard color pentru dormitorul unui copil sau adolescent

Chiar și pentru fete și băieți alegerea poate cădea pe un amestec de nuanțe neutre, lemn și nuanțe pastelate. Dacă diferențierea obișnuită de roz și albastru nu este pentru tine, știi că paleta de culori este cu adevărat infinită. Lumină verde apoi pentru verde smarald, teal, fard de obraz, galben muștar, violet hortensie, gri pene. Ușile de sticlă pentru dulapuri sunt și ele frumoase, permițând o privire asupra colecției de genți și genți de mână.

Moodboard colorat pentru dormitorul unei fete romantice
Moodboard colorat pentru un dormitor de fete modern
Moodboard colorat pentru dormitorul unei fete mari

Dimensiunile standard ale dormitoarelor din Italia

În 1975 un Decret al Ministerului Sănătății a stabilit câteva reguli foarte importante pentru construcția de locuințe particulare. În conformitate cu prevederile, suprafața minimă a unui dormitor (înțeles ca cameră single) trebuie să fie de 9 m2 .

În plus, lungimea și lățimea camerei trebuie să permită introducerea:

 • un pat de o persoană (dimensiune standard 80 x 190 cm în sus)
 • un dulap (adâncime standard 60 cm, lățime și înălțime variabile)
 • o noptiera (dimensiuni variabile)
 • un birou (dimensiuni variabile)

Fatidicii 9 metri pătrați sunt cei mai des întâlniți în apartamentele recent sau nou construite. Am văzut însă că cu mobilierul potrivit și cu o abordare multifuncțională se pot mobila dormitoare perfect echipate de 7 sau 8 m2. Transformabilele sunt cu siguranță secretul pentru încăperile foarte mici.

Similar Posts

Lasă un răspuns