expunerea casei

Fie că vă gândiți să cumpărați o casă nouă sau să o renovați pe a dvs., unul dintre cele mai importante aspecte de evaluat este expunerea corectă a acesteia la soare . Este mai bună o casă orientată spre sud sau vest? Cum să rezolvi problemele unei case orientate spre nord? În acest ghid vom încerca să răspundem la fiecare întrebare și să vă ajutăm să evaluați cele mai bune soluții pentru fiecare cameră.

Nord, Sud, Vest, Est!! Un element care este adesea subestimat la achiziționarea unei case sau căruia nu i se acordă importanța potrivită, deși contribuie semnificativ la optimizarea confortului locuinței, este expunerea.

Orientarea locuintei este esentiala pentru a optimiza exploatarea razelor solare, pentru a valorifica cat mai bine caldura soarelui atunci cand si unde este cel mai necesar si pentru a permite o ventilatie adecvata a incaperilor.

Mai mult, se confirmă prin studii științifice că lumina transmite bunăstare psiho-fizică și că prezența sau absența luminii este un factor determinant al dispoziției, prin urmare alegerea unei case cu o bună expunere este și o condiție esențială pentru garantarea unei stări generale. bunăstare.

Ideal este sa ai o casa cu expunere dubla sau multipla pentru a pozitiona incaperile in functie de lumina soarelui, totusi daca este un apartament mic in interiorul unui condominiu este probabil ca acesta sa fie expus aproape in totalitate la un singur punct cardinal. , caz in care cel mai bine este sa alegeti o locuinta bine orientata.

În general, o casă orientată spre sud este optimă deoarece este luminoasă și caldă chiar și iarna, în timp ce o casă orientată spre nord va fi mai puțin luminoasă și ar suferi pierderi de căldură în timpul sezonului de iarnă.

Orientarea spre vest duce la supraîncălzire în timpul verii, în timp ce expunerea la est înseamnă a avea o casă mai răcoroasă în timpul sezonului de vară. În general, nu există o expunere optimă în termeni absoluti.

Expunerea spre sud duce la supraîncălzirea încăperilor vara în comparație cu luminozitatea și dispersia slabă iarna, la fel cum expunerea la nord are avantajul de a menține încăperile mai răcoroase în timpul căldurii verii, dar dezavantajul luminozității slabe și dispersie în anotimp mai rece.

Fiecare orientare are avantajele și dezavantajele ei, dar dacă ai norocul să o poți alege pe cea ideală este zona de zi (bucătărie, sufragerie, sufragerie) orientată spre sud deoarece este cea în care îți petreci cel mai mult timp. în timpul zilei, în timp ce zona de dormit, adică dormitoarele, ar trebui să fie în mod ideal orientată spre Est, deoarece lumina slabă nu ar reprezenta o problemă dat fiind că sunt folosite noaptea, în plus, ar avea avantajul de a rămâne mai răcoroase în timpul zilei. vară. Încăperile folosite pentru activități de lucru, precum biroul sau dormitorul copiilor, ar trebui să fie expuse spre vest pentru a profita de lumina caldă și relaxantă a soarelui apusului, în timp ce în nord este cel mai bine să amplasați încăperile mai puțin utilizate. sau folosit pe perioade scurte, precum baie sau dulap, având în vedere disponibilitatea limitată a iluminatului solar și dispersia semnificativă a căldurii.

În primul rând dorim să subliniem că orientarea casei față de traiectoria soarelui afectează două aspecte fundamentale:

  1. Expunerea corectă la soare vă permite să economisiți costurile de iluminare și încălzire a încăperii în fiecare sezon
  2. Profitand de diferitele incaperi ale casei in functie de orientarea acestora iti permite sa te bucuri mai mult de lumina naturala, sporind confortul si bunastarea psihofizica a locuitorilor acesteia.

Care este orientarea ideală pentru o casă?

Pentru clădirile destinate utilizării rezidențiale, orientarea preferată este est-vest, cu laturile mai lungi expuse spre nord și sud . In general, expunerea optima pentru o locuinta este spre sud: in acest fel in anotimpurile mai calde se poate primi radiatia solara asupra casei in unghi ascutit si incaperile vor fi incalzite placut. Dimpotriva, o orientare spre vest ar risca sa supraincalzeasca prea mult casa.

Dar să vedem în detaliu avantajele și dezavantajele fiecărei orientări și cum să rezolvăm principalele probleme cauzate de expunerea proastă la soare.

Casa orientata spre nord

Mediile orientate spre nord sunt cele mai puțin încălzite, expuse vântului rece și slab iluminate iarna. In interiorul incaperilor, iluminatul natural este uniform si pentru a profita la maxim este nevoie de ferestre mari.

În lipsa acestora, vă recomandăm să rezervați această latură a casei pentru încăperi de serviciu precum spălătorie, dulap, dulap, cămară sau coridor, care necesită mai puțină încălzire și iluminare.

SalvaSpălătorie Modern Farmhouse – Cherished BlissCherished Bliss – Trăind o viață intenționatăSpălați rufele cu stil în această spălătorie modernă a fermei. Cum să vezi transformarea de la gradul de constructor la superb la un buget redus!

Expunere casa spre est

Expunerea spre est este ideală pentru zona de dormit, dormitorul de oaspeți, birou sau bucătărie. Aceste medii sunt bine iluminate la primele ore ale zilei și se bucură de un schimb bun de aer, promovând confortul și trezirea. În mediile orientate spre est este mai bine să optați pentru rame orizontale.

Expunerea spre sud a casei

După cum spuneam, expunerea spre sud permite condiții excelente de iluminare și încălzire atât vara, cât și iarna. Prin urmare, această latură a casei ar trebui să fie destinată mediilor în care se petrec multe ore din zi, cum ar fi camera de zi, bucătărie, birou și camera de joacă.

SalvaFriday Inspiration: Full of Life – Studio McGeestudio-mcgee.comInspirația de vineri: plină de viață

Expunere casa spre vest

Cu expunere la vest, casa primește soarele în cele mai calde ore ale zilei, de la începutul după-amiezii până la apus. Acesta poate fi un avantaj iarna, în timp ce vara este contraproductiv, când mediile riscă supraîncălzirea. Prin urmare, este important să acționați asupra sistemului de întunecare al acestor încăperi prin perdele , jaluzele venețiene și perdele de protecție solară.

În general, această zonă este potrivită pentru medii dedicate relaxării, precum camera de zi și studiu, și este cea mai potrivită zonă a casei pentru cultivarea unui colț verde.

Stabilirea poziției casei în raport cu traseul soarelui ne permite să distribuim camerele într-un mod optim, contribuind la economisirea energiei și la bunăstarea noastră. Profită de informațiile conținute în acest ghid pentru a evalua orientarea casei tale și a profita la maximum de ea.

Similar Posts

Lasă un răspuns