produse din rattan

Rattanul, care nu s-a demodat niciodată, trăiește o a doua viață, care astăzi adaugă reînnoire și atenție față de mediu originii sale naturale.

Rattanul, un material care nu și-a pierdut niciodată popularitatea, se confruntă cu o renaștere, îmbogățindu-se cu noi calități precum reînnoirea și un mai mare respect pentru mediu, pe lângă originea sa naturală deja cunoscută.

Rattan: ce este

Ratanul, de origine naturala, este obtinut din palmieri cataratori din familia Calamoideae, foarte raspandit in zonele tropicale ploioase atat din sud-estul Asiei cat si din Oceania.

Fibrele acestor plante sunt deosebit de flexibile și rezistente: atunci când sunt prelucrate și țesute, pot rezista chiar și sarcinilor și eforturilor grele, precum și agenților atmosferici, făcându-le perfecte pentru realizarea de mobilier și unele tipuri de obiecte (cum ar fi coșuri, bastoane de plimbare). sau beţele anumitor instrumente de percuţie).

După recoltare, ratanul este uscat pentru a da scoarței sale culoarea caracteristică de alun. Acesta din urmă, redus în fâșii subțiri mai mult sau mai puțin late, se transformă în celebrele paie de la Viena pentru spătar și scaune (concepute de austriacul Thonet, inventatorul lemnului îndoit) sau, într-un mod mai puțin decorativ, ca legătură pentru alte elemente. naturale în producția artizanală.

O altă calitate și deloc indiferentă a rattanului este sustenabilitatea sa de mediu, deoarece este un material regenerabil, iar cultivarea palmierilor se referă acum în mare parte la protocoalele FSC ®  de management controlat al pădurilor. În plus, recoltarea protejează viața altor copaci înalți, sufocați de posibila proliferare a acestor palmieri cățărători.

Adus în Europa din țările de sud-est cu primele meserii ale secolului al XVIII-lea, ratanul a fost considerat inițial de clasele înstărite – care își permiteau mese, scaune și fotolii din acest nou material – un simbol al bogăției coloniale și în același timp. de exotism. În Italia, deși unele companii lucrau deja cu el în secolul al XIX-lea, s-a răspândit în anii 1940, pentru a deveni popular în deceniul următor, semn distinctiv, alături de papură, răchită, răchită, a multor mobilier, inclusiv de designer, a perioadei.

Tendință ratan: din anii 1950 până în zilele noastre

Chiar dacă astăzi mobilierul și accesoriile realizate din acest material ușor și rezistent se înmulțesc în cataloagele companiei și la târguri, în realitate ratanul nu s-a demodat niciodată cu adevărat.

Primelor creații ale arhitecților și designerilor din anii cincizeci și șaizeci – fotoliile Gala de Franco Albini, Nastro de Joe Colombo, Primavera de Franca Helg, Palla de Giovanna Travasa , pentru a da doar câteva exemple (care au intrat în istoria designului italian. ) -, de-a lungul deceniilor au existat proiecte continue cu ratan.

Până în prezent, în care este ales pentru caracterul său ecologic și, în același timp, expresivitatea tonurilor cromatice calde și aroma vag retro.

Cum să tratezi ratanul?

Având în vedere originea sa naturală, ratanul necesită o anumită îngrijire pentru a rămâne în stare bună în timp. Mobilierul și obiectele realizate industrial cu aceste fibre sunt în general protejate deja în fabrică cu vopsele speciale sintetice, transparente sau colorate , care păstrează suprafețele pentru o lungă perioadă de timp, fără a fi nevoie de acțiuni ulterioare.

În sectorul artizanal, sau pentru a-și menține culoarea și strălucirea în timpul utilizării casnice, puteți opta în schimb pentru produse naturale, precum uleiurile sau cerurile ad-hoc, care redau elasticitatea materialului, evitând uscarea și în același timp crescând rezistența. la apă și vreme rea. Acesta este un tratament care, pe baza expunerii ratanului la agenții atmosferici, poate fi programat anual sau pe o perioadă și mai lungă.

Curățarea obișnuită este mai simplă, se efectuează lunar : odată ce praful de suprafață a fost îndepărtat, pur și simplu ștergeți cu o cârpă umezită în apă cu puțin detergent neutru (sau o cantitate minimă de înălbitor în locul acestuia din urmă, dacă există ciuperci și mucegai pe ratan).

Sunt în mod evident interzise preparatele chimice agresive, precum și expunerea continuă și directă la căldură, fie de la soare, fie de la un șemineu sau sobă.

Și, de asemenea, acordați atenție defecțiunilor structurale ale țesăturilor: dacă este detectată una, este mai bine să luați măsuri imediat, punându-le reparate de un specialist, înainte ca deteriorarea cauzată de sarcină sau uzură să se extindă odată cu utilizarea fibrelor adiacente.

Ratan sintetic sau polirattan

Ratanul sintetic, sau polirattanul, este produs artificial folosind fibre de polietilenă sau polipropilenă, împletite pentru a semăna cu materialul din natură. Răspândită în ultimele decenii în lumea occidentală datorită costului redus, în special pentru realizarea mobilierului de exterior, necesită mult mai puțină întreținere decât ratanul natural, fiind mai rezistent la intemperii și razele UV.

Pe de altă parte însă, frânghiile sintetice nu au capacitatea portantă a fibrelor de palmier, prin urmare în mobilierul contemporan sunt susținute de structuri metalice ușoare (de exemplu aluminiu).

Astăzi, cercetările experimentează noi căi hibride, precum ratanul biomimetic cu porozitate asemănătoare cu cea a oaselor (obținut prin supunerea materialului la presiune și temperatură ridicată) sau compozite pe bază de deșeuri de lemn, care în imprimantele 3D reproduc fibre similare cu cele naturale.

Similar Posts

Lasă un răspuns